Waarom en hoe?
Adrie en ik hebben zelf ons huis en bijgebouwen gebouwd. We vonden het leuk om nog één keer een bouwwerk neer te zetten waar we nog geen ervaring mee hadden. Door het bouwen van deze hooiberg kregen we de kans. We wilden zoveel mogelijk trouw blijven aan de authentieke bouwwijze. Het hout moet eigenlijk uit de streek komen waar de hooiberg komt te staan. Vroeger kapte men hier eigen bomen voor. Ons hout komt echter uit de Eifel, omdat we lange stammen nodig hebben. De staanders zijn 9 meter lang en 35 cm breed. Deze groeien hier niet of nauwelijks, en wat er wel is, mag vaak niet gekapt worden. Er is gekozen voor houtsoorten die hier in Nederland voorkomen. Populierenhout, Larix, Douglas en Eik.Omdat vroeger de hooibergen gebouwd werden van datgene wat er voorhanden was, hebben we dit zo veel mogelijk ook bij onze berg proberen toe te passen. Zo zijn de stenen van de binnenmuren gemetseld van betonklinkers die we gekregen hebben van de scouting Uden. De klinkers voor de vloer en de dakpannen, zijn tweedehands. Ook de keuken is gemaakt van tweedehands materiaal. Enkel het hout is nieuw aangekocht.
De buitenwand is “gepotdekseld” met “ongekante” planken. Deze gaan vervolgens in de zwarte tuinbeits, zoals dat vroeger met koolteer werd gedaan. Koolteer mag volgens de nieuwe milieunormen niet meer gebruikt worden, vandaar dat we ook hier hebben moeten zoeken naar een alternatief. De hooiberg was van origine geen huis maar een opslag voor stro en hooi en het landbouwwerktuig, dus komen er geen mooie vloeren in en zijn de balken niet strak en glad.
Natuurlijk is er wel authentiek smeedwerk gebruikt. De berg straalt uit dat er een vakman aan het werk is geweest.
Waarvoor wordt de hooiberg gebruikt:
In de hooiberg komt een piepklein smeedmuseum waar 3 generaties smid wordt getoond. Adrie is de derde generatie smid die hier zijn vakmanschap uitoefent.
De berg wordt op het moment voor het grootste gedeelte gebruikt voor de smeedworkshops die gegeven worden. Gesmeed wordt er natuurlijk in de smederij, maar de berg doet dienst als plek voor de uitleg van de opdrachten, de koffie, thee en lunch. Op dit moment zijn er vanuit de Hooibergstichting nu een aantal bergen gebouwd, die voor een groot gedeelte een recreatieve of educatieve bestemming hebben en helemaal of gedeeltelijk opengesteld worden voor publiek. De hooiberg route is een feit en ook dit jaar, net als vorig jaar zal er weer een Hooibergendag gerealiseerd worden, waarbij iedereen in de gelegenheid gesteld wordt om de bergen te bezoeken. Ook die niet opengesteld zijn voor publiek zijn die dag te bezichtigen.
Ook is het mogelijk om de berg in te zetten voor een bijzondere gelegenheid.
De stichting hooibergen heeft ons attent gemaakt op dit bijzondere project. De stichting heeft een eigen site, waar alle nieuwe ontwikkelingen op komen te staan met tips en andere handige weetjes.